Close
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+32 9 335 61 35

Gaverlandstraat 73
9031 Drongen

+32 9 270 32 69

info@geotracer.be

close menu

Nieuws

VANAF 15 JUNI 2019: NIEUWE TACHOWETGEVING

De digitale tachograaf is sinds 2006 bij wet verplicht aanwezig op alle voertuigen die onderworpen zijn aan verordening 3820/85 betreffende de rij- en rusttijden.

Vanaf 15 juni 2019 zijn hieromtrent belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Voertuigen die vanaf deze datum voor het eerst worden geregistreerd, zijn verplicht om de tweede generatie van de digitale tachograaf (de “smart” tachograaf) te implementeren. Oudere voertuigen die worden gebruikt voor internationaal vervoer krijgen hiervoor 15 jaar de tijd (uiterlijk tegen 15 juni 2034 dus). Voor binnenlands vervoer kan de oude tachograaf tot einde levensduur worden gebruikt.

Wat is er veranderd?

De tweede generatie digitale tachograaf zal de precieze locatiegegevens van het start- en eindpunt van de werktijd vastleggen via satellietsystemen.

Daarnaast zullen de controleurs bepaalde gegevens vanop korte afstand kunnen controleren. Zo wordt het mogelijk om vroegtijdig manipulatie of vermoedelijke misbruik van tachografen te detecteren.

Met deze tweede generatie digitale tachograaf komt ook een tweede generatie tachograafkaarten, maar deze kunnen perfect in tachografen van de eerste generatie gebruikt worden, en omgekeerd.

Tachogegevens downloaden vanop afstand

Het is bij wet verplicht om alle gegevens de tachograaf gedurende 5 jaar bij te houden. De tachograaf zelf heeft echter een beperkt geheugen waardoor men geregeld deze gegevens moet overzetten naar externe opslagmedia. Dit gebeurt nog te vaak handmatig, waarbij de vrachtwagen in kwestie dan ook fysiek aanwezig moet zijn!

Dankzij de oplossing van GeoTracer worden de tachogegevens automatisch online opgeslagen. Om in orde te zijn met de wetgeving kan u dankzij onze oplossing de gegevens automatisch en vanop afstand downloaden, en hiermee heel wat tijd besparen!

Wenst u meer informatie over onze oplossing? Aarzel niet om ons te contacteren!

Contacteer ons